Logo_Het Gezonde Paard_CMYK-01

Het Gezonde Paard

Met als onderdeel Balance4Rider

Balance4Rider

Vanuit haar passie als amazone en fysiotherapeut is Pamela al een aantal jaren bezig met het begeleiden van ruiters en amazones. Eerst alleen in de fysiotherapie praktijk voor ruiters met klachten en later ook te paard gericht op hun houding en zit.  

Pamela is naast fysiotherapeut, Franklin Method Equestrian trainer, Flexchair trainer en een Ruitervoorkeuren Coach. Door de combinatie van deze vier is zij instaat jou als ruiter optimaal te begeleiden. Haar kracht zit hem in de focus op de ruiter, hoe dynamischer een ruiter kan meebewegen hoe fijner een paard kan gaan lopen.

Heb jij fysieke klachten tijdens het rijden of ben jij wel eens hardgevallen en loop je daarna tegen problemen aan dan kan zij je in de fysiotherapie praktijk (fysiotherapie Voorhof) onderzoeken en samen met jou een behandelplan opstellen. Wanneer jij aanvullend verzekerd bent worden deze kosten voor jou vergoed door de verzekering.

Balance4Rider is onderdeel van Het Gezonde Paard. 

Franklin Method Equestrian

Door te rijden met hulpmiddelen werk je aan:

  • bewustwording, voelen wat er met je lichaam gebeurt
  • balans, makkelijker volgen van de beweging van je paard
  • stabiliteit, ontwikkelen van een onafhankelijke, veilige en stille zit.
  • symmetrie, in jouw lichaam en het lichaam van je paard
  • coordinatie,verbeteren van de aansturing van jou lichaam
  • mobiliteit, soepel kunnen meebewegen met jou paard zonder het voelen van ristricties

Ruitervoorkeuren coach

Ruitervoorkeuren is ontwikkeld door Suzanne Heemskerk, na het volgen van de Action Types Academy heeft Suzanne de vertaalslag naar ruiters gemaakt.

Bij de ruitervoorkeuren wordt er gekeken naar jouw motorische leervoorkeuren. Je kan dit globaal in 2 groepen verdelen Top en Bottom i.c.m. Kleine en grote lichaamsspieren. Door inzicht te krijgen in de motorische leervoorkeuren kan je als coach maatwerk geven.

Top en Bottom zegt wat over welk deel van jouw lichaam zet een beweging in; je bovenlijf of je onderlijf.

Grote en kleine lichaamsspieren zegt wat over de leidende spieren in jouw lichaam. Grote spieren zijn o.a. boven armen en boven benen, de kleine spieren zijn o.a. onderarmen/handen en onderbenen/voeten.  Het is natuurlijk niet zo dat de andere spieren niet gebruikt worden alleen zijn deze niet leidend

Naast de bovenstaande hoofdkenmerken zijn er nog een aantal losse kenmerken die van profiel tot profiel verschillen.

Uiteindelijk komen er dan vier motorische leervoorkeuren naar voren. Iedere ruiter past het beste in 1 profiel en schiet bij stress in zijn tegenovergestelde profiel.

Er is niet 1 profiel het beste profiel, in de topsport zie je alle profielen. Je hebt de juiste samenwerking nodig tussen top-bottom en klein-groot om een optimale prestatie te leveren en de bewegingen van je paard do goed mogelijk te begeleiden en op te vangen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Ieder profiel heeft een andere manier van coachen nodig door de profielen te herkennen kan Pamela heel gericht coachen en maatwerk leveren bij elke ruiter. Zeker in combinatie met de Franklin Method Equestrian, binnen deze opleiding is er namelijk veel aandacht voor pedagogiek en coachtechnieken. Zo werd er veel gewerkt met beeldspraak. Alleen werkt dus niet alle beeldspraak voor elke ruiter/amazone, doordat Pamela nu de leerstijlen kan herkennen, kan zij ook hierin maatwerk leveren.

Is jouw interesse gewekt en wil jij graag geholpen worden? Neem dan contact met ons op.